Gofry kakaowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne domowe gofry z dodatkiem kakao. Puszyste i lekko chrupiące. Idealnie smakują z owocami i bitą śmietaną.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,

    2 szklanki mąki,

    2 szklanki mleka,

    pół szklanki cukru,

    pół szklanki oleju,

    łyżeczka proszku do pieczenia,

    2 czubate łyżeczki kakao,

    szczypta soli

Gofry kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli.

    Żółtka miksujemy z mlekiem, dodajemy olej oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

    Na mocno rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną lekko olejem przelewamy za pomocą dużej łyżki partiami ciasto.

    Pieczemy na 75 mocy przez 7-8 minut.

    Studzimy na kartce. Podajemy z bitą śmietaną i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy