Gofry kasztanowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, 1 łyżką cukru i rozgniecionym bananem na miazgę.
• Do ciepłej masy dodać obie mąki, skrobię, kakao i drożdże, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
• Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nastawiam piekarnik na 40 st.C i wstawiam ciasto.
• Po godzinie wmieszać łyżką do ciasta cukier perlisty. Ciasto nie rośnie bardzo spektakularnie, bo jest dość ciężkie, ale proszę się tym nie przejmować.
• Z ciasta uformować osiem kulek. Rozgrzać gofrownicę, lekko natłuścić olejem i na środek położyć kulkę ciasta. Po zamknięciu tortownicy ciasto się rozpłaszczy.
• Piec na złoty kolor.
Komentarze