Gofry kasztanowo-bananowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gofry mają bananowy smak i są ciemne dzięki zawartości kakao imąki kasztanowej, a dodatek cukru perlistego powoduje, że przyjemnie chrupią

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 200 g masła
    • 1 szklanka mąki kasztanowej
    • 1 szklanka mąki ryżowej
    • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 1/2 szklanki mleka
    • 7 g suszonych drożdży
    • 3 łyżeczki kakao
    • 1 banan
    • 1 łyżka cukru
    • 3 łyżki cukru perlistego

Gofry kasztanowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, 1 łyżką cukru i rozgniecionym bananem na miazgę.
    • Do ciepłej masy dodać obie mąki, skrobię, kakao i drożdże, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
    • Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nastawiam piekarnik na 40 st.C i wstawiam ciasto.
    • Po godzinie wmieszać łyżką do ciasta cukier perlisty. Ciasto nie rośnie bardzo spektakularnie, bo jest dość ciężkie, ale proszę się tym nie przejmować.
    • Z ciasta uformować osiem kulek. Rozgrzać gofrownicę, lekko natłuścić olejem i na środek położyć kulkę ciasta. Po zamknięciu tortownicy ciasto się rozpłaszczy.
    • Piec na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy