gofry kokosowe

0 (0 ocen)

Coś pysznego dla wielbicieli kokosu.

Składniki:

  • na około 10 gofrów:
    5 żółtek
    5 białek
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej typ 405
    łyżka mąki kokosowej
    łyżka mleka kokosowego
    2 łyżki wiórków kokosowych
    10 dag stopionego masła

    wiórki kokosowe do posypania

Gofry kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem.
  • 2. Do ubitej piany wlewamy żółtka i ciągle ubijamy.
  • 3. Do piany dodajemy stopione ostudzone masło i delikatnie mieszamy łyżką - najlepiej silikonową łopatką. Dodajemy mleko i mieszamy je z masą. Następnie dodajemy przesiane mąki oraz wiórki i wszystko razem delikatnie mieszamy.
  • 4. Ciasto nabieramy łyżką i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
  • 5. Podajemy posypane wiórkami lub płatkami koksowymi oraz ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy