Gofry orkiszowe na jogurcie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Chrupiące gofry w nieco zdrowszej wersji. Z mąki orkiszowej, podane z jogurtem i owocami.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka orkiszowa - 200g
    Mąka ziemniaczana - 40g
    Jajka - 2szt
    Jogurt naturalny - 250ml
    Olej - 2 łyżki + do nasmarowania gofrownicy
    Cukier - 3 łyżki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Mleko - 100ml

    Dodatki:
    Jogurt naturalny - 4 łyżki
    Cukier waniliowy - 3 łyżeczki
    Dowolne owoce - u mnie jagody
    Opcjonalnie do posypania: wiórki czekolady lub cukier puder

Gofry orkiszowe na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gofry orkiszowe na jogurcie 1. Białka jaj ubijamy. Resztę składników na gofry mieszamy mikserem lub trzepaczką. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
    Gofry pieczemy, aż nie będą ładnie odchodziły od gofrownicy.
    Jeśli masa na gofry bardzo zgęstnieje, można w międzyczasie dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

    Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym.

    Gofry polewamy jogurtem, posypujemy owocami i ewentualnie czekoladą lub pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy