Gofry po szwabsku

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Z musem z poziomek, można wykorzystać wszystkie sezonowe owoce.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 125 gramów
    - cukier: 30 gramów
    - mąka: 100 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - śmietana18% kwaśna: 5 łyżek

Gofry po szwabsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Masło rozpuszczamy, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę.

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką.

    Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oliwie i wylewamy masę waflowa.
    Pieczemy do uzyskania ładnego, złotego koloru.
    Podajemy gorące lub studzimy na kratce.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy