Gofry z serkiem mascarpone i galaretką jabłkową

0 (0 ocen)

Coś na pyszny deser

Składniki:

  • Gofry
    • 1,5 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    Nadzienie z sera
    • 1 szklanka śmietany 30%
    • 1/2 serka mascarpone
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    nadzienie z jabłek
    • 4 jabłka średnie
    • 1 galaretka agrestowa
    • 3 łyżki cukru
    • 3/4 szklanki wody

Gofry z serkiem mascarpone i galaretką jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie z jabłek
    • Jabłka obrać pokroić w małą kostkę,Zalać wodą gotować około 10 minut dodać cukier i cukier waniliowy.Wyłączyć ogień wymieszać jabłka z galaretką zostawić aby wystygła od czasu do czasu przemieszać
  • 2. Nadzienie z sera
    • Do śmietany dodać łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego oraz serek mascarpone ubijać mikserem aż zrobi się gęsta masa
  • 3. Gofry
    • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować dodać żółtka i rozpuszczone wystudzone masło.Ciasto wychodzi dosyć gęste Połączyć delikatnie jak biszkopt z białkami smażyć w rozgrzanej gofrownicy
  • 4. • Usmażone gofry posmarować serkiem i na górę położyć galaretkę jabłkową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy