Gofry ziemniaczane z smażonym boczkiem i cebulą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne gofry ziemniaczane z dodatkiem boczku i cebulki. Wyśmienicie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ugotowanych ziemniaków
    100 g boczku
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    4 łyżki z czubkiem mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do gofrownicy
    kwaśna śmietana

Gofry ziemniaczane z smażonym boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę. Cebulę i boczek przekładamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. Odstawiamy.
    Do miski wkładamy ziemniaki i rozgniatamy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Gofry pieczemy w gofrownicy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na kratkę.
    Podajemy z kwaśną śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy