1.Z kapusty wycinamy środek. Wkładamy kapustę do garnka z gorącą wodą. Gotujemy, wyciągając wierzchnie liście które powinny lekko zmięknąć. Ostrym nożem ścinamy twarde nerwy liści.
2.Ugotowany, ostudzony ryż mieszamy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem.
3.Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym.
4.Na duże liście nakładamy porcję nadzienia, zawijamy gołąbki (tak jak krokiety, najpierw składamy lekko brzegi następnie zwijamy w rulon). Dno sporego garnka wykładamy małymi listkami kapusty, wkładamy gołąbki, z wierzchu także kładziemy mniejsze liście. Zalewamy bulionem i gotujemy ok.45 minut aż liście będą zupełnie miękkie a mięso ugotowane.
5.Sos: z gołąbków odlewamy płyn (powinno go być ok. 0,5 l). Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy trochę gorącego płynu.Dokładnie mieszamy, dodajemy do reszty płynu i gotujemy minutę. Doprawiamy solą, pieprzem. Sosem polewamy gołąbki.
Komentarze