Gołąbki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest wiele przepisów a mój jest jednym z tych wielu:)))

  • 60 min

Składniki:

  • biała kapusta 1 główka
    łopatka ok. 80dag (lub inne mięso wieprzowe
    ryż biały )0,5 kg
    cebula biała 2-3 szt.
    grzyby leśne suszone lub świeże (wg uznania)
    sól, biały mielony pieprz, papryka ostra do smaku
    olej rzepakowy

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba. Do dużego garnka wlać wodę, zagotować, włożyć kapustę i gotować ok. 10 do 15 minut. Włożyć kapustę i parzyć 10 -15 minut, po czym wyjąć kapustę, oddzielić liście. Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić. Łopatkę zmielić w maszynce, grzyby w zależności czy mamy suszone (jeśli tak to namoczyć wcześniej) ugotować.
  • 2. Cebulę obrać ,umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju . Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać grzyby, podsmażoną cebulę ,zmielone mięso, wymieszać i doprawić do smaku. Na każdy liść kłaść porcję farszu, zwijać gołąbki .
  • 3. Gołąbki można podać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy