1.Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba. Do dużego garnka wlać wodę, zagotować, włożyć kapustę i gotować ok. 10 do 15 minut. Włożyć kapustę i parzyć 10 -15 minut, po czym wyjąć kapustę, oddzielić liście. Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić. Łopatkę zmielić w maszynce, grzyby w zależności czy mamy suszone (jeśli tak to namoczyć wcześniej) ugotować.
2.Cebulę obrać ,umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju . Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać grzyby, podsmażoną cebulę ,zmielone mięso, wymieszać i doprawić do smaku. Na każdy liść kłaść porcję farszu, zwijać gołąbki .
3.Gołąbki można podać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym
Komentarze