Najlepsze, bo tradycyjne... Takie, jakie robi mama:)
2 min
Składniki:
-1 duża kapusta biała
-500 g mięsa mielonego
-300 g ryżu
-1 duża cebula
-1 jajo
-przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, majeranek,
-500 ml koncentratu pomidorowego (ewentualnie koncentrat)
-300 ml wody
-2 łyżki oliwy
-2 ząbki czosnku
1.Z kapusty wycinamy głąb i sparzamy. Z liści odcinamy nerwy.
2.Ryż gotujemy na półmiękko, studzimy. Łączymy z mięsem, jajem, przyprawą do mielonego, pieprzem, solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i mieszamy dokładnie.
3.Farsz nakładamy na liść, zawijamy boki do środka, potem dół liścia ku górze i dalej w rulonik.
4.Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty, układać ciasno gołąbki, posolić i zalać sosem. Układać tak piętrami i zalewać sosem. Przykryć naczynie i piec w 180 st. C przez ok. 2 h. do miękkości kapusty.
Komentarze