Gołąbki

0 (0 ocen)

  • 2 min

Najlepsze, bo tradycyjne... Takie, jakie robi mama:)

  • 2 min

Składniki:

  • -1 duża kapusta biała
    -500 g mięsa mielonego
    -300 g ryżu
    -1 duża cebula
    -1 jajo
    -przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, majeranek,
    -500 ml koncentratu pomidorowego (ewentualnie koncentrat)
    -300 ml wody
    -2 łyżki oliwy
    -2 ząbki czosnku

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb i sparzamy. Z liści odcinamy nerwy.
  • 2. Ryż gotujemy na półmiękko, studzimy. Łączymy z mięsem, jajem, przyprawą do mielonego, pieprzem, solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i mieszamy dokładnie.
  • 3. Farsz nakładamy na liść, zawijamy boki do środka, potem dół liścia ku górze i dalej w rulonik.
  • 4. Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty, układać ciasno gołąbki, posolić i zalać sosem. Układać tak piętrami i zalewać sosem. Przykryć naczynie i piec w 180 st. C przez ok. 2 h. do miękkości kapusty.

Komentarze

Podobne przepisy