Gołąbki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Nie ma to jak tradycyjna babcina kuchnia.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    1 kg mięsa mielonego
    1/2 kg ryżu
    sól
    pieprz
    3-4 jajka
    1 bułka namoczona w mleku lub wodzie

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę, w której parzymy kapustę i kolejno ściągamy z niej liście.
  • 2. Ryż gotujemy al dente. Studzimy.
  • 3. W misce mieszamy wystudzony ryż, mięso mielone, jajka oraz bułkę namoczoną w wodzie lub mleku, a następnie doprawiamy do smaku. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Na środek każdego liścia kapusty nakładamy porcję masy i zawijamy taj jak naleśniki na krokiety.
  • 5. Spód garnka wykładamy liścimi kapusty lub posiekaną kapustą. Zalewamy niewielką ilością wody. Następnie układamy zawinięte gołąbki i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości pod przykryciem.

Porady

Do wody w której gotujemy gołąbki można dodać odrobinę keczupu lub koncentratu pomidorowego, tak by miały one leszy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy