Gołąbki ala Marta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

przerobione są dwa przepisy z lat gastronomika a drugi z gazety ale powstało pyszne danie ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej (1.5 kg)
    mięso wieprzowe 500 g
    4 jajka
    1/2 szklanki kaszy mannej (grysiku)
    1/2 szklanki suchego ryżu
    2 cebule
    1 łyżka soli
    pieprz, czosnek granulowany około 1 łyżeczka
    bułka tarta do panierowana gołąbków
    olej do smażenia
    litr wody gorącej
    1 łyżeczka ziarenków samku

Gołąbki ala marta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, wsypujemy do miski dodajemy mięso, ryż, jajka, kasze manna, przyprawy oraz cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na oleju dokładnie wyrabiamy. Gotową masę na gołąbki formujemy owalne kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony. Przekładamy do rondelka zalewamy około litrem gorącej wodą tak żeby były przykryte wysypujemy ziarenko smaku, dusimy na mały ogniu około 1 godz. podajemy z sosem pomidorowym, grzybowy, pieczarkowym można jak samodzielne danie lub z ziemniakami i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy