gołąbki babci Gosi

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min

Gołąbki to ulubiona potrawa w mojej rodzinie, robię je zawsze kiedy obchodzimy w rodzinie jakieś święto

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • • 1 główka białej kapusty
    • 300 g ryżu
    • 2,5 cebule, posiekane
    • 4 łyżki masła
    • 350 g mięsa mielonego
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Gołąbki babci gosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, obgotuj w dużym garnku przez 10–15 min.
    2. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę.
    3. W misce wymieszać ryż z mięsem, cebulą, czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
    4. Liście kapusty napełniać farszem i zawijać gołąbki. Układać ciasno w garnku. Podlać koncentratem rozcieńczonym z wodą (1 szklanka). Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. W razie potrzeby podlać wodą, aby się nie przypaliły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy