Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to danie bardzo szybki w przygotowaniu . Robi je się szybciej niż zwykłe gołąbki , a smakują prawie tak samo .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
    1/2 kg mięsa mielonego
    2 szklanki ryżu
    1/2 szklanki kaszy manny
    5 jajek
    sól , pieprz ,wegeta (do smaku)
    2 kostki rosołowe
    5 łyżek mąki pszennej
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy. Dodajemy mięso ,ryż (ryżu nie gotujemy ) ,kasze mannę ,jajka ,doprawiamy do smaku solą , pieprzem i wegetą do smaku , dokładnie mieszamy . Formujemy średniej wielkości gołąbki (podczas duszenia podwoją swoją objętość ). Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoto .Przekładamy do garnka zalewamy wodą by je przykryła . Dodajemy kostki rosołowe i przecier pomidorowy . Dusimy około 30 minut . W razie potrzeby podlewamy wodą .Powstały sos zagęszczamy mąką . W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem .

Porady

Aby gołąbki się nie przypaliły podczas duszenia dno garnka można wyłożyć liśćmi kapusty .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy