GOŁĄBKI NA WŁOSKĄ NUTĘ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niby tradycyjne, z mięsem i ryżem, ale dodatek bazylii, suszonych pomidorów i czosnku czyni je o wiele smaczniejszymi

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 głowka kapusty
    pól kg mięsa mielonego
    1 szklanka ryżu
    3 plastry suszonych pomidorów
    łyżeczka bazylii
    ząbek czosnku
    sól , pieprz
    sos:
    bulion warzywny 2,5 l
    1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia
    gotowy, można też zrobić samemu
    3 marchwie

Gołąbki na włoską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego mięsą.
    Solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojone pomidory,przeciśnięty przez
    praskę czosnek i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę sparzamy
    w osolonej wodzie. Na każdy liśc nakładamy porcję masy mięsnej ok 2
    łyżek. Każdy liść zawijamy w kopertę, układamy do dużego garnka.
    Tak postępujemy z całą kapustą. Poukładane gołabki zalewamy bulionem,
    dodajemy pokrojone w plastry marchewki, dajemy sól i pieprz. Gotujemy ok.
    45 minut. Po tym czasie szklankę bulionu rozrabiamy z sosem ajvar,wlewamy
    do garnka, gotujemy razem ok 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy