Gołąbki w liściach kiszonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis z dawnych lat.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • główka kiszonej kapusty
    500 ml zalewy od kiszenia kapusty

    farsz:
    1 kg mielonego mięsa, u mnie sarnina
    200 g ryżu
    sól morska
    pieprz kolorowy mielony
    ziarna kolendry mielonej
    chili
    sos worcestershire

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Oddzielamy liście kapusty.
  • farsz 2. Farsz:
    Ryż gotujemy w 750 ml osolonej wody. Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem. Doprawiamy do smaku.
  • gołąbki 3. Nadzienie zawijamy w liście kapusty.
  • gołąbki 4. Ciasno układamy w żeliwnej patelni.
  • gołąbki 5. Wlewamy zalewę od kiszenia kapusty.
  • wierzch 6. Wierzch przykrywamy pozostałymi liśćmi. Patelnię przykrywamy przykrywką.

    Wstawiamy do piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200°C. Gdy piecyk się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 125°C. Pieczemy około 1,5 godziny.
  • gołąbki 7. Gotowe gołąbki podajemy z ulubionym sosem np. koperkowym.

Porady

Kapusta kiszona w główkach: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kapusta-kiszona-w-glowce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy