Gołąbki warstwowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój mąż uwielbia gołąbki, ale nie przepada za kapustą. Dla niego właśnie powstała ta wariacja.

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dag świeżych pomidorów
    35 dag mielonego mięsa
    pół woreczka ugotowanego białego ryżu
    średnia cebula
    kilka sparzonych liści kapusty
    1 jajko
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia, przyprawy

Gołąbki warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie sosu pomidorowego 1. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie. Gdy zmiękną, doprawiamy wedle uznania, można również zagęścić je mąką rozrobioną w wodzie lub słodkiej śmietanie.
  • 2. Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę.
  • image-26pe8ms 3. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym wcześniej ryżem, jajkiem, bułką tartą lub kajzerką namoczoną we wrzątku, ulubionymi przyprawami i podsmażoną cebulką. Obtaczamy kulki w bułce, podsmażamy na patelni z obu stron.
  • 4. We wrzątku parzymy główkę kapusty, oddzielamy liście.
  • image-0xaut3n 5. Do większego garnka nakładamy kolejno sos, liście kapusty, podsmażone mielone, sos, liście i tak do ostatniej warstwy. Dno garnuszka można wyłożyć np. wieczkami od słoików, by zapobiec przypaleniu. Po zagotowaniu jeszcze trochę potrzymać na maleńkim ogniu, by mięso nabrało smaku kapusty.
  • image-04v7wv2 6. Podawać z ziemniakami i surówką z marchwi i brzoskwini.

Porady

Najlepiej smakują przygotowane dzień prędzej. Zamiast ryżu można użyć kaszy.

Komentarze

Podobne przepisy