Gołąbki warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie. Gdy zmiękną, doprawiamy wedle uznania, można również zagęścić je mąką rozrobioną w wodzie lub słodkiej śmietanie.
2.Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę.
3.Mięso mielone mieszamy z ugotowanym wcześniej ryżem, jajkiem, bułką tartą lub kajzerką namoczoną we wrzątku, ulubionymi przyprawami i podsmażoną cebulką. Obtaczamy kulki w bułce, podsmażamy na patelni z obu stron.
5.Do większego garnka nakładamy kolejno sos, liście kapusty, podsmażone mielone, sos, liście i tak do ostatniej warstwy. Dno garnuszka można wyłożyć np. wieczkami od słoików, by zapobiec przypaleniu. Po zagotowaniu jeszcze trochę potrzymać na maleńkim ogniu, by mięso nabrało smaku kapusty.
6.Podawać z ziemniakami i surówką z marchwi i brzoskwini.
Porady
Najlepiej smakują przygotowane dzień prędzej.
Zamiast ryżu można użyć kaszy.
Komentarze