Gołąbki z dorsza

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne gołąbki

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 włoska kapusta
    0,5kg filetów ze świeżego dorsza
    150g kaszy jęczmiennej
    4 cebule
    1 litr rosołu
    Sok z 1 cytryny
    Sól,pieprz
    Olej

Gołąbki z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty sparzyć w dużym garnku z osoloną wrzącą wodą.
    Rybę dokładnie wyczyść umyj i zmiel.
    Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.
    Cebulę pokrój w drobną kostkę,posól,włóż do lnianej ściereczki i odsącz sok.
    Cebulę i kaszę dodaj do ryby.
    Całość przyprawić dużą ilością pieprzu,soli i sokiem z cytryny.
    Na sparzone wczesniej liście układamy farsz i zawijamy podobie jak krokiety.
    Gołąbki obsmażamy na dużej pateli tak aby zarumieniły się z każdej strony.Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni zapiekamy 20-30 minut.

Porady

Mozna dodać koncentrat pomidorowy do bulionu

Komentarze

Podobne przepisy