Gołąbki z kaszy jaglanej i buraka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gołąbki bez mięsa? Zdrowa i idealna alternatywa.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szklanka kaszy jaglanej
    - 2 mniejsze buraki
    - kapusta włoska
    - 1 cebula
    - bulion
    - sól
    - pieprz
    - oliwa

Gołąbki z kaszy jaglanej i buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze jaglaną płuczemy kilka razy, następnie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. W tym czasie obieramy buraki i tarkujemy na tarce. Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty, dodajemy buraki i smażymy jeszcze chwilę. Całość łączymy z kaszą jaglaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy.
  • 3. Liście kapusty podgotowujemy we wrzącej wodzie, tak aby zmiękły. Skrawamy grube nerwy, faszerujemy, układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, układając gołąbki na liściach kapusty. Wszytko podlewamy bulionem do 1/3 wysokości, przykrywamy liśćmi i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy