Gołąbki z mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo, następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
Cebulę siekamy i smażymy na maśle lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy, i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady.
Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. Zalewamy całość wywarem, tak, żeby gołąbki były przykryte.
Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny.
Sos z gołąbków zagęszczamy mąką.
Porady
Do zapiekania gołąbków można dodać kilka grzybków suszonych
Komentarze