Gołąbki z mięsem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lżejsza wersja gołąbków ,u mnie bardzo często przyrzadzane

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    250 g mielonej wieprzowiny
    250 g ryżu
    2 jajka
    1 l wywaru (może być z kostki)
    1 mała cebula
    masło
    sól
    pieprz
    mąka

Gołąbki z mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo, następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
    Cebulę siekamy i smażymy na maśle lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy.
    Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy, i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady.
    Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. Zalewamy całość wywarem, tak, żeby gołąbki były przykryte.
    Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny.
    Sos z gołąbków zagęszczamy mąką.

Porady

Do zapiekania gołąbków można dodać kilka grzybków suszonych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy