Kapusta nie musi być koniecznie młoda bo gołąbki raczej da się zrobić z kapusty''w każdym wieku''
40 min
Składniki:
młoda kapusta 1 główka
mięso mielone 50 dag
ryż 1-2 woreczki
pieczarki 10-15 sztuk
jajka 2 sztuki
cebula 1/2 sztuki
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu i osączyć. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle. Oprószyć solą i przestudzić. Do mięsa mielonego dodać ryż, pieczarki, drobno posiekaną cebulę. Następnie wbić jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do garnka z dużą ilością wody. Z kapusty zdejmować kolejno sparzone liście. Ściąć zgrubienia i nakładać na liście przygotowany farsz. Zwijać gołąbki i układać w garnku. Podlać bulionem i dusić ok 40 minut.
Komentarze