Gołąbki z piekarnika

0 (0 ocen)

Dla wielu kojarzą się z tradycyjnym polskim obiadem. Mi również. Przyznam szczerze, że przygotowywałam je po raz pierwszy, gdyż uważam, że są pracochłonne. Mimo tego uważam, że warto się potrudzić:) Wersja mojej mamy, a teraz także i moja!

Składniki:

  • Główka kapusty włoskiej
    0.5 kg mięsa mielonego
    torebka ryżu ( 100 g)
    pietruszka
    jajko
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz

Gołąbki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładam do miski. Ryż gotuje ok. 15 min. Pietruszkę siekam drobniutko.
    Do miski z mięsem dodaję ryż, pietruszkę, jajko oraz przyprawy.
    Wszystko dokładnie mieszam. Z kapusty wykrawam głąb. Gotuję około 5 minut z każdej strony.
    Wyciągam z wody. Ściągam liście.
    Na środek każdego liścia nakładam farsz formując kotlecik. Zwijam.
    Gołąbki wsadzamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy około 15 min.
    Wyciągam z wody. Na blasze układam liście kapusty. Na nich układam gołąbki.
    Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
    Podaję z ulubionym sosem ( u mnie grzybowy) i ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy