Gołąbki z ryżem

0 (0 ocen)

Wyśmienite tradycyjne gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • - 1 duża główka kapusty białej lub włoskiej
    - 50 dag mielonego mięsa
    - ¾ szklanki bułki tartej
    - 1 jajko
    - 1 woreczek ryżu
    - 1 cebula
    - 1 kostka rosołowa
    - 2 liście laurowe
    - ziele angielskie
    - 2 łyżki koncentratu
    pomidorowego
    - 3 łyżki mąki
    - 0,5 szklanki wody
    - sól, pieprz.

Gołąbki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy, schładzamy. Kapustę sparzamy we wrzątku ok. 10 minut. Zdejmujemy liście i wycinamy z nich częściowo środkową żyłkę.
  • 2. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną, cebulę, ryż, bułkę tartą, jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Mięso nakładamy na liście i ciasno zwijamy.
  • 3. Na dnie garnka układamy pozostałe liście i układamy na nich gołąbki. Zalewamy wodą do ¾ wysokości gołąbków, dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy pod przykryciem 45-60 minut.
  • 4. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mąkę wymieszaną z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy