Gołąbki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Oto nasza propozycja na bezmięsne gołąbki. Wersja z gotowanymi ziemniakami. Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • główka kapusty (u nas młoda)
    1,5 kg ziemniaków
    2 jajka
    3 cebule
    łyżka masła
    łyżka majeranku
    mielona gałka muszkatołowa
    200 ml bulionu warzywnego
    sól ,pieprz

Gołąbki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki ziemniaczane 1. Ziemniaki obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku.
    Kapustę parzymy ,zdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca.
    Cebule siekamy ,szklimy na maśle.
    Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C (przy białej ,wydłużamy okres zapiekania o około 15 min). Podajemy na ciepło z ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy