Golonka indycza w maśle orzechowym

0 (0 ocen)

  • 12 min

Od kilku miesięcy zalegały mi w szafkach dwa słoiki masła orzechowego, po przegrzebaniu internetu w poszukiwaniu przepisów z tym cudownym składnikiem stwierdziłam deficyt ciekawych pomysłów a że w zamrażarce zalegała goloneczka wpadłam na pomysł połączenia tych dwóch składników.

  • 12 min

Składniki:

  • 1 golonka indycza
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki chili
    2 czubate łyżki masła orzechowego

Golonka indycza w maśle orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę myjemy i dokładnie wycieramy. Czystą golonkę obkładamy pokrojonym czosnkiem, polewamy sosem sojowym i przyprawą chili i zostawiamy na noc w lodówce. Mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy przez 45min w temperaturze 150 stopni. Pod koniec pieczenia masło orzechowe rozpuszczamy w rondelku. Golonke indyczą dokładnie obklejamy powstałym masłem i ponownie wkładamy w rękawie do piekarnika na 15 minut.
    Propozycja podania: kasza jęczmienna ugotowana na sypko i mix sałat z kukurydzą, pomidorem i sosem vinegrette.
    Smacznego

Porady

Golonkę możemy też upiec w naczyniu żaroodpornym. Dla osób korzystających z soli w kuchni: ilośc soli zależną od upodobań zmierzać z sosem sojowym i polać golonkę przed wstawieniem do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy