Golonka na kapuście

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Golonka-mój pierwszy raz.Mąż już od dłuższego czasu męczył mnie abym przygotowała golonkę,ale nigdy tego nie robiłam,wszyscy twierdzili,że to takie skomplikowane!!!!!Ale podjęłam wyzwanie i golonka wyszła wyśmienita a w dodatku okazało się,że w jej przygotowaniu nie ma nic trudnego:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 duża golonka lub dwie mniejsze
    1 kg kiszonej kapusty
    liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz

Golonka na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę zalej wodą,dodaj sól i pieprz.Gotuj na małym ogniu przez godzinę.Po tym czasie odlej wodę i włóż przepłukaną i poszatkowaną kapustę.Dodaj liście laurowe.Gotuj następną godzinę,dolewając w razie potrzeby wywar z gotowania golonki.Gdy kapusta zmięknie,przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego tak aby golonka była na górze i zapiecz w piekarniku 40 minut.

Porady

Zapiekanie można pominąć,przeznaczając ten czas na dłuższe gotowanie golonki z kapustą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy