Golonka na rauszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki umyć, włożyć do rondla, zalać wodą, tak aby były przykryte.
Zagotować, odszumować, gotować na dużym ogniu ok. 20 minut.
Następnie odlać połowę płynu.
2.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać sos sojowy, wódkę , miód i przyprawy, wymieszać.
Dodać do golonek.
3.Gotować na malutkim ogniu przez dwie i pół godziny, co pół godziny odwracać.
Piekarnik nagrzać do 190 *C, nastawić na funkcję grilla.
Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez pół godziny, aż się skórka zezłoci.
Porady
Pozostały sos można użyć jako bazę do sosu pieczeniowego. Można poporcjować i zamrozić.
Golonkę można także dopiec na grillu.
Komentarze