Golonka na rauszu

0 (0 ocen)

Pyszna golonka w wersji dla dorosłych

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
    4 średnie cebule
    4 duże ząbki czosnku
    4 łyżki miodu
    1/2 szklanki sosu sojowego
    1/3 szklanki wódki 40%
    1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
    1 łyżeczka chili
    1 łyżeczka soli

Golonka na rauszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć, włożyć do rondla, zalać wodą, tak aby były przykryte.
    Zagotować, odszumować, gotować na dużym ogniu ok. 20 minut.
    Następnie odlać połowę płynu.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać sos sojowy, wódkę , miód i przyprawy, wymieszać.
    Dodać do golonek.
  • 3. Gotować na malutkim ogniu przez dwie i pół godziny, co pół godziny odwracać.
    Piekarnik nagrzać do 190 *C, nastawić na funkcję grilla.
    Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez pół godziny, aż się skórka zezłoci.

Porady

Pozostały sos można użyć jako bazę do sosu pieczeniowego. Można poporcjować i zamrozić. Golonkę można także dopiec na grillu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy