Golonka w kapuście

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Przepis jednogarnkowy, doskonały na obiad. Jedyny mankament to długi czas gotowania, ale można to sobie uprzyjemnić np. czytanie książki :-)

  • 4 godz.

Składniki:


  • 2 golonki przednie
    pół kilograma kapusty kiszonej
    20 dag dobrej wiejskiej kiełbasy wędzonej
    20 dag szynki lub innej wędzonej wędliny
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por, cebula )
    sól
    pieprz

Golonka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki myjemy, w razie konieczności trzeba je ogolić lub ewentualnie opalić nad palnikiem :-(
    Zalewamy je wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy golonki ( wodę wylewamy ) i ponownie zalewamy świeżą wodą. Tym razem dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotujemy ok. 2 godzin.
    Kapustę kiszoną drobno szatkujemy, kiełbasę i wędliny kroimy w kostkę.
    Z wywaru wyciągamy wygotowane warzywa, wrzucamy na to miejsce kapustę kiszoną i wędliny. Gotujemy do momentu zredukowania wywaru, pieprzymy i ewentualnie jeszcze dosalamy.
    Podajemy z chlebem i musztardą.

Komentarze

Podobne przepisy