Pyszna i sycąca golonka w sam raz na zimowe mroźne dni. Nasyci niejednego głodomora. A z kuflem grzańca smakuje idealnie
Składniki:
2 golonki wieprzowe ( u mnie oby dwie ważyły 1500 g )
1 marchew,
1 pietruszka
1 mały por - biała część
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka przyprawy do rosołu
1 i 1/2 puszki jasnego piwa
70 ml whisky
Golonka w piwie z dodatkiem whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze skóry golonki opalamy pozostałe włoski ( jeśli są) Ostrym nożem wycinamy i usuwamy kości.
2.Do garnka wrzucamy golonki , przyprawy oraz warzywa, całość zalewamy piwem. Gotujemy na małym ogniu. Po 20 minutach dodajemy whisky. Gotujemy aż mięso zmięknie
3.Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy niewielką ilością wywaru spod gotowania się golonki i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok 20-30 minut
Komentarze