Golonka w piwie z dodatkiem whisky

0 (0 ocen)

Pyszna i sycąca golonka w sam raz na zimowe mroźne dni. Nasyci niejednego głodomora. A z kuflem grzańca smakuje idealnie

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe ( u mnie oby dwie ważyły 1500 g )
    1 marchew,
    1 pietruszka
    1 mały por - biała część
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    1 łyżka przyprawy do rosołu
    1 i 1/2 puszki jasnego piwa
    70 ml whisky

Golonka w piwie z dodatkiem whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze skóry golonki opalamy pozostałe włoski ( jeśli są) Ostrym nożem wycinamy i usuwamy kości.
  • 2. Do garnka wrzucamy golonki , przyprawy oraz warzywa, całość zalewamy piwem. Gotujemy na małym ogniu. Po 20 minutach dodajemy whisky. Gotujemy aż mięso zmięknie
  • 3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy niewielką ilością wywaru spod gotowania się golonki i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok 20-30 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy