Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym

0 (0 ocen)

  • 86 godz. 40 min

Nasz eksperyment kulinarny. Smakowało wybornie.

  • 86 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 golonki indycze
    Marynata : pół szklanki octu balsamicznego z sokiem figowym
    pół szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
    pół szklanki soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego)
    łyżeczka cynamonu
    pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    łyżeczka ciętej trawy cytrynowej
    łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli

Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso.

    Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca.
    Podałem z kiszoną kapustą z winogronami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy