Golonka z pieczarkową pierzynką

0 (0 ocen)

mój kolega gdy zobaczył tę golonkę na zdjęciu stwierdził, że ładny kapelusz mam.

Składniki:

  • 2 golonki tylne
    500g pieczarek
    2 cebule
    1 łyżeczka sosu sojowego
    2 łyżeczki miodu
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    1 łyżeczka ziarenek smaku ( ziołowych )
    4 łyżki mąki
    oliwa

Golonka z pieczarkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą dodać soli i ugotować prawie do miękkości. Wyjąć golonki i przestudzić. Mąkę, paprykę, pieprz i ziarenka smaku wymieszać i obtoczyć golonki. Podsmażyć na oliwie.
  • 2. Podsmażone golonki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować skórę miodem zmieszanym z sosem sojowym. Pieczarki oczyścić, pokroić na pół. Jeśli są duże przekroić na 4 części. Cebulę pokroić w półplasterki.
  • 3. Wokół golonek ułożyć na przemian pieczarki z cebulą, lekko skropić sosem sojowym, podlać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek i piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 150 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy