Gorąca czekolada z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 10 min

Gorąca czekolada z bitą śmietaną„W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.”~ Nigella Lawson

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje

    śmietana 30 % 300 ml
    mleko 350 ml
    czekolada mleczna 100 g
    cynamon 1/3 łyżeczki
    kakao 2 łyżeczki

Gorąca czekolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Mleko przelewamy do rondla, dodajemy 150 ml kremówki i gotujemy ( nie doprowadzamy do wrzenia ). Następnie dodajemy połamaną czekoladę i cynamon, mieszamy co jakiś czas. Rondel zdejmujemy z palnika i mieszamy czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałą ilość kremówki ubijamy na sztywno. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek, a na wierzch wykładamy kleks bitej śmietany. Oprószamy kakao lub wiórkami czekoladowymi.

    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy