Gotowiec

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zazwyczaj piekę sama ale gdy brakuje mi czasu to ten deser jest dobrym rozwiązaniem

  • 40 min

Składniki:

  • - gotowy okrągły biszkopt (przekrojony na trzy części)
    - 50ml alkoholu (u mnie wódka)
    - sos malinowy
    - dżem malinowy
    - tabliczka białej czekolady
    - gotowy krem śmietankowy do tortów
    - 300 ml mleka
    - 200 ml kremówki
    - 1 śmietan fix
    - wiórki kokosowe do posypania

Gotowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Układam pierwszą (dolną) warstwę biszkoptu na dużym talerzu. Do alkoholu dodaje 2 łyżeczki sosu malinowego. Biszkopt smaruje alkoholem z sosem pędzelkiem. Smaruję (3/4 słoika) dżemem i przykrywam kolejna warstwą biszkoptu, którą też smaruję alkoholem. Białą czekoladę trę na tarce o małych oczkach. Posypuję nią warstwę. Krem śmietankowy miksuję z mlekiem 3 minuty po czym wykładam na białą czekoladę. Przykrywam kolejną (już ostatnią) warstwą. Do pozostałej mieszanki (alkoholu z sosem) dodaję resztę dżemu malinowego i tym smaruję wierzch biszkoptu. Kremówkę ubijam ze śmietan fixem i sosem malinowym. Wykładam je na wierzch i boki ciasta. Na koniec posypuję wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy