Goujon serowe z pikantną sałatką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zwyczajne serowe paluszki (goujon) w panierce nabierają wyrazistości i pikantnego smaku dzięki wyjątkowej sałatce z ogórka. Całość smakuje wybornie i z pewnością zasmakuje tak dorosłym, jak i wybrednym maluchom. Wszak kto nie lubi sera?

  • 15 min

Składniki:

  • 40 dag sera ementaler
    1/3 szklanki pszennej mąki
    1 ubite jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    olej

    Sałatka:
    1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
    szczypta suszonych płatków chilli
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    szczypta pieprzu czarnego
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
    1 ogórek zielony
    garść szczypiorku
    sól

Goujon serowe z pikantną sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty pokroić w w grube paski. Następnie do jednej miski wsypać mąkę, do drugiej bułkę a w trzeciej roztrzepać jajko (aby było puszyste). Obtoczyć paluszki serowe w mące, jajku, bułce a następnie zrumienić je z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju (olej musi zakrywać całą powierzchnię dna patelni). Należy uważać aby ser zbyt mocno nie wypłynął. Po usmażeniu goujon należy wyjąć je na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 2. Sałatkę przygotować mieszając w misce wszystkie składniki.

Porady

Goujon można podawać z ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy