Grahamki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

słodziutkie, zdrowe bułki

  • 3 godz.

Składniki:

  • * 0,5 szkl letniego mleka
    * 0,5 szkl letniej wody
    * 2 łyżki miodu
    * 2,5 szkl mąki graham
    * 1 szkl mąki pszennej (typ 550 lub 650)
    * łyżeczka soli
    * 2 łyżki oleju
    * 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)

Grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche drożdże wymieszać z mąkami. Mleko i wodę wymieszać z miodem, solą i olejem. Dodać do mąki i wyrabiać przez ok. 10 min, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto może być troszkę klejące. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz.)
    Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Następnie podzielić na części (ok. 10 szt.), następnie uformować w podłużne bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (ok. 30 - 40 min). Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec w temperaturze 200 st. C. przez ok. 25 min.

Komentarze

Podobne przepisy