Granola

0 (0 ocen)

  • 60 min

Granola doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtu naturalnego, jak i podana z mlekiem

  • 60 min

Składniki:

  • 425g płatków owsianych górskich
    100g słonecznika
    100g sezamu
    100g rodzynek
    100g suszonej żurawiny (u mnie owoce w całości)
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki oleju (u mnie słonecznikowy)
    6 łyżek miodu

Granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Granola III 1. Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 140*C.
    Gdy piekarnik się nagrzewa, płatki owsiane przesypujemy do miski, następnie dodajemy sezam, słonecznik,sól oraz olej miód. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który zapobiega przywarciu mieszanki.
    Wysypujemy mieszankę, równomiernie rozsmarowujemy.
    Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 40 -45 minut.
    Mieszamy co jakiś czas, aby równomiernie się przyrumieniła.
    Po wyjęciu z piekarnika studzimy, dopiero w tym momencie dodajemy rodzynki i żurawinę.
    Ponownie mieszamy.
    Granole możemy przechowywać kilka tygodni jeśli będziemy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy