Granola śliwkowo-daktylowa

0 (0 ocen)

Śniadanie doskonałe

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych)
    1 szklanka śliwek wędzonych
    1 szklanka suszonych daktyli
    1/3 szklanki rodzynek
    1/4 szklanki nasion sezamu
    1/4 szklanki melasy z karobu
    3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    3-4 łyżki syropu klonowego
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    3/4 szklanki musu jabłkowego
    szczypta soli

Granola śliwkowo-daktylowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy płatki owsiane dokładamy nasiona sezamu, melasę z karobu, kardamon, sól, syrop klonowy oraz mus jabłkowy. Delikatni i dokładnie mieszamy aby mokre składniki i przyprawa dokładnie obtoczyły płatki. Następnie wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i wstawimy na około 50 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.
    W połowie pieczenia warto przemieszać płatki, żeby się nie przypaliły.
    Gotowe płatki odkładamy do ostygnięcia. W tym czasie śliwki i daktyle siekamy na kawałki i dokładamy do upieczonej granoli wraz z rodzynkami. Mieszamy i wystudzoną wkładamy do słoika szczelnie zamykając.

Komentarze

Podobne przepisy