Pomysł podpatrzony w jednej z książek Jamiego Oliwiera, którego bardzo lubię.
35 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
50 g płatków orkiszowych
95 g płatków owsianych
30 g otrąb orkiszowych
30 g słonecznika łuskanych
20 g chia
20 g siemienia lnianego
30 g orzechów włoskich łuskanych
10 g kakao
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Granola w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki (poza kakao), wymieszać. Dodać wszystkie nasiona i bakalie, również wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem od pieczenia i rozłożyć składniki równą warstwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut.
2.W połowie pieczenia wymieszać. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Zmiksować blenderem. Dodać kakao i otarta skórkę z pomarańczy,wymieszać. Przesypać do szczelnego pojemnika, przechowywać w ciemnym miejscu. Smacznego!
Komentarze