GRECKA ZUPA JAJECZNO-CYTRYNOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aksamitna, delikatna, kremowa i orzeźwiająca zupa prosto z Grecji.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 szklanek bulionu drobiowego
    1/2 szklanki ryżu
    3 jajka
    sok z 2 cytryn
    sól
    pieprz

Grecka zupa jajeczno-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w bulionie drobiowym wg przepisu na opakowaniu. Jajka ubijamy. Dolewamy do nich sok z cytryny oraz 1 łyżkę zimnej wody.
    Do jajek dodajemy pomału 2 łyżki gorącego bulionu aby zahartować jajka. Następnie do gorącego pozostałego bulionu z ryżem dodajemy jajka z 2 łyżkami bulionu. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy zupa delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy