Grecka zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Grecy jadają tę zupę z serem feta i oliwkami, jest wtedy bardziej sycąca. My jadamy ją z chlebem.

Składniki:

  • ● 20 dag soczewicy
    ● 1 marchewka
    ● 1 pietruszka
    ● 1 mały seler
    ● 1 cebula
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● oregano
    ● liść laurowy
    ● kilka ziaren ziela
    angielskiego
    ● ewentualnie ostra
    papryka w proszku

Grecka zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę starannie przebieramy
    (odrzucamy nieładne
    ziarna i kamyczki), płuczemy
    pod bieżącą wodą.
  • 2. Obieramy cebulę i czosnek.
    Czosnek kroimy, cebulę zostawiamy
    w całości.
  • Grecka zupa z soczewicy 3. Warzywa obieramy, myjemy
    i razem z cebulą i czosnkiem
    wkładamy do garnka z soją.
    Dodajemy liść laurowy i ziele
    angielskie. Zalewamy 2 litrami
    zimnej wody, dodajemy oliwę
    lub olej.
  • 4. Warzywa gotujemy w zupie
    do miękkości. Pod koniec gotowania
    doprawiamy oregano,
    solą i pieprzem (ewentualnie
    ostrą papryką).
  • 5. Zupę nalewamy do talerzy.
    Podajemy z pieczywem i piórkami
    szczypiorku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy