Greckie klopsiki - keftedes

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Klopsiki prosto z Grecji

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jahnięcina chuda mielona: 450 gramów
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - czosnek zabek: 1 sztuka
    - okruchy z chleba: 25 gramów
    - świeża mięta posiekana: 1 łyżka
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 3 szczypty
    - jajko roztrzepane: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek do smarowania: 3 łyżki

Greckie klopsiki - keftedes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieloną jagnięcinę włożyć do miseczki,
    cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z czosnkiem, okruchami,
    miętą i zieloną natką pietruszki. Starannie wymieszać składniki.
    Wlać rozmącone jajko i dobrze wyrobić. Składniki można połączyć w
    robocie kuchennym.
    Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z mieszaniny 16 małych klopsików.
    Nadziać je na 4 płaskie, metalowe szpadki. Lekko posmarować oliwą blachę
    do grilla oraz klopsiki.
    Rozgrzać grill i często obracając, zarumienić klopsiki przez 10 minut na średnim ogniu.
    W razie potrzeby dodatkowo posmarować oliwą. Podawać z ryżem albo zawinięte
    w ciepły chleb pitta. ewent... z ziemniaczkami i surówką ale to już będzie po polsku a nie po Grecku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy