Greckie krążki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis ten wywodzi się z kuchni greckiej. Przekąska w sam raz do piwa i nie tylko.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki piwa
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki mąki
    jajko
    2 szklanki oliwy
    4 duże białe cebule
    sól
    pieprz
    łyżka sezamu

Greckie krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Powoli dodawać mleko, roztrzepane jajko oraz piwo i wyrobić ciasto, aż masa stanie się gładka. Odstawić na 15 min.
    Obrane cebule pokroić w plastry i usunąć środek, aby otrzymać krążki. Zanurzać je w cieście i wrzucać po dwa do głębokiego naczynie z gorącą oliwą. Smażyć z obu stron, aż staną się złotobrązowe. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku. Posypać sezamem i podawać ciepłe.
    Zapraszam na mojego bloga dobrzejesc.blogspot.com

Porady

Zapraszam na mojego bloga dobrzejesc.blogspot.com

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy