Greckie pączki ,pistacjowe.

0 (0 ocen)

Warto się zastanowić, które pączki zaszczycą nasz stół.

Składniki:

  • 400 g mąki
    40 g drożdży
    2 łyżki cukru
    125 ml mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    1łyżeczka skórki cytrynowej
    1/3 łyżeczki soli

Greckie pączki ,pistacjowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min.
    Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki z rozczynem.
    Ciasto wyrabiać ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia.
    Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi.

    Syrop miodowy.
    1/2 szklanki miodu
    150 g cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop będzie gęsty .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy