Grillowana karkówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Karkówka nie jest chudym mięsem nawet wręcz przeciwnie....warto czasem ją przyrządzić i podawać tylko z surówką.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - karkówka - 6 plastrów
    - pieczarki - 500 gram
    - czosnek - 6 dużych ząbków
    - olej rzepakowy - 2 łyżki
    - sól, papryka ostra

Grillowana karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso świetnie smakuje z surówką z kapusty pekinskiej 1. Plastry karkówki ułożyć w naczyniu. Marynata - ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać olej i ostrą paprykę. Pieczarki obrać i położyć na plastry mięsa, zalać wszystko marynatą i odstawić na min. 2 h do lodówki (szczelnie zamknąć aby cała lodówka nie przeszła zapachem czosnku). Mięso i grzyby wyłożyć na grilla lub patelnie grillową i piec ok 7-10 minut co pewien czas przekładając na drugą stronę. Mięsko i pieczarki świetnie smakują z surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego:)

Porady

Gdy ktoś nie posiada patelni grillowej lub domowego grilla, mięso można upiec w rękawie w piekarniku.

Komentarze

Podobne przepisy