Grillowana pierś czosnkowo - ziołowa z cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Grillowana pierś z kurczaka z cukinią. Dobrym dodatkiem będzie tu zarówno kasza pęczak jak i dip jogurtowy. Takiego kurczaka możemy również przygotować na tradycyjnym grillu, jednak tutaj czas przygotowania może się lekko wydłużyć.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jedna pierś z kurczaka,
    dwie łyżeczki oregano,
    łyżeczka pieprzu ziołowego,
    pół łyżeczki czosnku lub jeden mały ząbek przeciśnięty przez praskę,
    pół łyżeczki rozmarynu,
    pół łyżeczki tymianku,
    szczypta soli morskiej,
    łyżka oleju
    pół małej cukinii + szczypta soli i tymianku

Grillowana pierś czosnkowo - ziołowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś oczyszczamy z błon i dzielimy na dwie części.
    Przyprawy mieszamy wraz z olejem. nacieramy nią kurczaka, odstawiamy na 30 minut.
    Cukinię myjemy, kroimy na plastry, opruszamy solą i tymiankiem.
    Na rozgrzany grill (w mnie w tym przypadku elektryczny) kładziemy pierś z kurczaka. Grillujemy po około 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie gotowe.

    Pod koniec wkładamy cukinię, którą grillujemy z dwóch stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy