Grillowana pierś z kurczaka w ziołach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawa idealnie pasuje na romantyczną kolację we dwoje

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 pierś z kurczaka
    -olej (3/4 szklanki)
    -sól (szczypta)
    - pieprz (szczypta)
    -przyprawa do kurczaka (pół łyżeczki)
    - bazylia (pół łyżeczki)
    -oregano (pół łyżeczki)

Grillowana pierś z kurczaka w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w paski (nie za cienkie). Każdy kawałek lekko kujemy nożem z obu stron. Do miseczki wlewamy olej i dodajemy do niego wszystkie przyprawy, całość mieszamy. Następnie każdy ponacinany kawałek mięsa obtaczamy w oleju z przyprawami. Zostawiamy na ok. 30 minut,aby się zamarynowały. Po upływie tego czasu obtoczone kawałki mięsa zawijamy oddzielnie w folie aluminiową. Wszystkie zawinięte już kawałki mięsa układamy na blaszce do pieczenia, którą wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 150-stopni


    Pierś idealnie smakuje podawana z frytkami i surówką, bądź usmażoną zieloną fasolką.

Porady

Po upływie czasu grillowania, możemy sprawdzić czy nasza pierś już jest upieczona. W tym celu odwijamy jedną zawiniętą pierś i wkuwamy w nią widelec, aby sprawdzić poziom upieczenia. Bardzo ważne jest, aby pierś nie była za długo w piekarniku, gdyż zrobi się zbyt sucha.

Komentarze

Podobne przepisy