Grillowana polędwiczka na wycieczce do Maroka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pełna smaku, rozpływająca się w ustach, grillowana królowa każdej imprezy :)

  • 60 min

Składniki:

  • Polędwiczka na wycieczce do Maroka

    4 polędwiczki wieprzowe
    1 łyżeczka kolendry mielonej
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    1 łyżeczka kardamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mielonych goździków
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 łyżeczka mielonych płatków róży
    1,5 cm tartego świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    1/3 szklanki oleju

    Dip jogurtowy
    Mały jogurt naturalny
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka cynamonu

Grillowana polędwiczka na wycieczce do maroka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka w stylu marokańskim 1. Z podanych przypraw i oleju przygotowujemy marynatę do której wkładamy umyte i osuszone polędwiczki. Mięso marynujemy godzinę (najlepiej zostawić je na noc w lodówce).
    Zamarynowane polędwiczki solimy przed położeniem na grilla i grillujemy po 15 minut z każdej strony.
  • 2. Smak polędwiczek idealnie podkreśla pikantny dip jogurtowy , który przygotowujemy łącząc jogurt z łyżeczką kuminu i cynamonu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy