Grillowana wołowina z ziemniakami i brokułem

0 (0 ocen)

Moja smaczna propozycja na grilla.

Składniki:

  • 400g wołowiny
    1 kg ziemniaków
    300g brokułu
    majeranek
    rozmaryn
    tymianek
    sól, pieprz
    sos: pół szklanki kwaśnej śmietany
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia


Grillowana wołowina z ziemniakami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie plastry. Przyprawić rozmarynem, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Owinąć folią, wstawić na min.2 godz.do lodówki.
  • usmaż ziemniaki 2. Ziemniaki umyć, obrać, podgotować 10 minut w posolonej wodzie. Następnie osączyć i pokroić w plastry. Podsmażyć na lekko natłuszczonej patelni grillowej z obu stron
  • ugotuj brokuły 3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo w posolonej wodzie. Osączyć.
  • usmaż mięso 4. Patelnię grillową lekko natłuścić olejem i smażyć mięso z obu stron do zrumienienia. Mięso podawać polane jogurtem, wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, w towarzystwie ziemniaków i brokułu i pomidora. Smacznego!


Komentarze

Podobne przepisy