Grillowane cygara z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

  • 45 min

Fajna alternatywa dla kotletów mielonych. Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym.

  • 45 min

Składniki:


  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    1 cebula
    ząbek czosnku
    1 jajko
    1 bułka
    sol
    pieprz
    papryka czerwona łagodna i ostra
    trochę pieprzu Cayenne
    łyżka ketchupu
    oliwa z oliwek

Grillowane cygara z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć bułkę w wodzie. Odcisnąć.
    Do mięsa mielonego dodać jajko, odciśnięta bułkę, cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę i przeciśnięty czosnek. Wymieszać z przyprawami . Dobrze wyrobić. Dodać trzy łyżki lodowatej wody i dokładnie wyrobić.
    Formować kotlety w kształcie cygar. Nabić na patyczki do szaszłyków.
    Z każdej strony posmarować oliwa i grillować kilka minut z każdej strony.

Komentarze

Podobne przepisy