Grillowane szparagi z sosem sezamowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące szparagi z dodatkiem aromatycznego sezamu, podane w atrakcyjnej formie tratwy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - zielone szparagi: 28 sztuk
    - olej sezamowy: 2 łyżki
    - ciemny sos sojowy: 1 łyżka
    - czosnek: 1 ząbek
    - białe ziarno sezamu: 2 łyżki

    - długie wykałaczki lub patyczki do szaszłyków: 8 sztuk

Grillowane szparagi z sosem sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi płuczemy w ziemnej wodzie i natychmiast osuszamy. Odłamujemy zdrewniałe części a końce wyrównujemy przy użyciu noża. Dzielimy szparagi na porcje po 7 sztuk i nabijamy je na wykałaczki tak aby całość wyglądem przypominała tratwę.
  • Combi grill First Austria I 2. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy olej sezamy, ziarno sezamu i sos sojowy. Tak powstałym sosem smarujemy z obu stron tratwy ze szparagów.
  • Combi grill First Austria II 3. Szparagi pieczemy na rozgrzanym grillu przez 5 minut z każdej strony. W przypadku elektrycznego grilla kontaktowego, szparagi pieczemy na pełnej mocy przez 6 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy